ABA, legal, in Romania?

ABA nu exista legal in Romania! Aceasta este vestea proasta.
Exista insa si o veste buna… Sunt foarte multi cei care lucreaza cu copiii cu autism, care, desi n-au o certificare legala, alcatuiesc programe de recuperare si terapie si le aplica cu rezultatele cele mai frumoase.
ABA la noi s-a invatat prin experienta si nu prin diploma, din fericire. Iar cei care acum lucreaza si creeaza programe nu au o diploma, dar au o experienta foarte valoroasa!
Exista o vorba care circula in psihologie: “Mai bine un psiholog bun fara o mie de teste decat o mie de teste fara un psiholog bun.”
Cam asa sta situatia si cu ABA la noi: avem psihologi fara diploma in ABA si nu diplome ABA ale psihologilor care nu stiu cum se face.Se intretine din mai multe parti ideea ca ABA este intangibila si ca oricat de bun ai fi, nu reprezinti nimic pentru ca nu ai diploma! Iar lucrul acesta are consecinte!La inceput, acum 4 ani, nimeni nu stia nimic despre ABA si toti cei care patrundeau in domeniu erau fascinati de tehnicile de lucru si de rezultate. Si ABA a capatat foarte multi adepti! Care incet, incet au fost total descurajati in legatura cu ABA si situatia lor practicand aceasta terapie nerecunoscuta legal. Chiar daca ei erau studenti, psihologi cu experienta, logopezi, profesori psihopedagogi, in situatia lor de “tutore ABA” isi pierdeau statutul si valoarea, pentru ca… nu aveau diploma si specializare ABA. Desi toti acestia au dorit sa invete sa lucreze in sistemul ABA pentru a-i ajuta si a-i intelege mai bine pe copii, acum incep sa se retraga.
Am intalnit destul de mult situatii ca:
– Un psiholog care s-a orientat spre aceasta terapie sa nu mai fie recunoscut ca psiholog, ci doar ca “tutore ABA”, iar parintele desi cand l-a cunoscut i-a batut la usa cabinetului si i-a cerut ajutorul, acum ii spune ca vrea sa mearga la un “psiholog adevarat” pentru a-i face o evaluare copilului.
– O echipa contacteaza un logoped specialist, pe care il integreaza; logopedul devine “tutore” iar ulterior copilul este dus la logoped pentru rezolvarea problemelor de limbaj.
– O familie cu doi copii, unul cu autism, celalat fara vreo problema isi negociaza educatia copiilor lor. Profesorului de engleza al copilului fara probleme ii ofera 50 de roni pentru sedinta de 2 ore, iar psihologului “tutore” ii ofera 35 de roni pentru 4 ore de terapie.
si altele…

Care sunt consecintele? Studentii nu prea mai vor sa auda de ABA si de copiii autism pentru ca, au auzit ca fara diploma nu au nici un cuvant de spus in fata nimanui.
Psihologii prefera sa se intoarca in cabinetele lor decat sa mai dea tuturor explicatii “de ce lucreaza o terapie nerecunoscuta”.
Cine porneste acum la drum si vrea sa puna bazele unei echipe are mult de cautat pana sa-si gaseasca “tutorii” cu care sa inceapa, chiar si in Bucuresti.

La inceput toata lumea era nemultumita ca nu exista oameni care sa lucreze.
Apoi au inceput sa se ridice vocile care au spus ca ABA este practicata doar de profitori.
Acum “profitorii” se retrag iar copiii cu cine vor mai lucra????

Dupa 4 ani de facultate si 2 de master, n-asi putea spune ca stim prea mult de ABA de pe bancile Universitatii, dar acesti 4 ani de teorie plus vreo 4 ani de ABA (ai celor care au inceput primii) cred ca ne dau dreptul sa nu mai asteptam dupa diplome, si sa lucram. Copiii au nevoie de oameni cu experienta si nu de diplome! Avem diplome recunoscute de statul roman, de facultate si de master. Si pe la noi… dupa cum se poarta autoritatile astea sunt cele mai importante!
Psilologia si psihopedagogia speciala contin modalitati diverse de interventie, care se concretizeaza in programe de recuperare si terapie ce se pot realiza prin forme diferite.
Recuperarea, asa cum am invatat-o noi in scoala, urmareste sa valorifice la maxim disponibilitatile copilului cu deficiente, ceea ce urmareste orice psiholog sau psihopedagog cu diploma, care lucreaza ABA fara a avea “diploma” de ABA.

Psiholog Daniela Martinescu

Anunțuri

Scrie un comentariu

Din categoria ANALIZA COMPORTAMENTALA APLICATA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s