Acreditare in terapia ABA

Momentan in Romania nu exista o recunoastere oficiala prin care sa se faca legal ABA.

Criteriile de acreditare BACB ( Behavior Analyst Certification Board), adica dreptul de a aplica profesionist terapia ABA sunt urmatoarele:

– terminarea facultatii de Psihologie sau alta facultate adiacenta (in Romania);

– terminarea unui master de specializare (in Romania);

– terminarea unui master de specializare in Analiza aplicata a comportamentului (Applied Behavior Analysis – ABA); acest master se poate face numai in S.U.A, Anglia, Israel etc..

– incheierea unui contract de supervizare cu un specialist deja acreditat BACB sub supervizarea caruia trebuie efectuate unui numar de 1500 de ore de practica in terapia ABA;

Momentan in Romania exista doar 3 psihologi care au reusit sa se inscrie la un Master de Specializare in America. Dupa terminarea acestui master (in acelasi timp activitatea lor este supervizata de catre specialisti acreditati BCBA) vor putea sa-si obtina aceasta acreditare si vor fi primii specialisti in Analiza aplicata a comportamentului din Romania.

Faptul ca in Romania inca nu exista institutii care sa faca formarea si acreditarea in acest tip de terapie este un mare dezavantaj tinand cont ca in afara aceasta terapie a dat cele mai bune rezultate. Mai este si un alt aspect datorita faptului ca inca nu avem specialisti acreditati BACB. Un proaspat absolvent de psihologie nu isi poate permite sa faca aceasta specializare ale carei costuri sunt intre 10.000E/$ – 12.000E/$.

Speram ca pe viitor acest aspect sa se schimbe, odata cu acreditarea primilor specialisti.

Insa puteti gasi in tara oameni care au facut studii in psihologie si lucreaza de multi ani cu copii cu autism, unii dintre ei chiar lucrand sub supervizarea specialistilor din tarile mentionate mai sus. Faptul ca nu au BCBA nu inseamna ca nu sunt indreptatiti in a se numi specialisti, studiile in psihologie, practica efectuata si rezultatele in lucrul cu copiii le confera acest drept

ABA este o stiinta a comportamentului uman. Este un proces de aplicare sistematica a interventiilor bazate pe principiile invatari cu scopul de a imbunatatii comportamentele adaptative si achizitiile necesare adaptarii le mediu.Analiza comportamentala aplicata este o tehnica prin care se evaluaza mediul in care traieste o persoana, apoi se fac anumite schimbari cu scopul de a produce imbunatatiri semnificative in comportamentul uman, in sensul adaptarii acestuia la cerintele mediului social.

Include observarea directa, analiza functionala a relatiei dintre mediu si comportament. ABA utilizeaza antecedentele si consecintele unui comportament pentru a produce modificari dezirabile ale acestuia. Se bazeaza pe ideea “comportamentul uman este influentat de experientele trecute si prezente dar dar si de structura genetica a individului”.

In ultimii 30 de ani, sute de studii au relevat eficienta ABA in mai multe domenii:

>copiii si adulti cu anumite tulburari mentale;

>tulburari de dezvoltare;

>tulburari din spectrul autist;

>comportament ( social, academic, streotipii, agresivitate, limbaj etc.);

>se poate aplica si cu scopul de a imbunatati relatiile din anumite grupuri sociale: familie, scoala, institutii, spitale si chiar la birou.

Metoda ABA este un studiu terapeutic al comportamentului, manifestat in moduri diferite la copiii cu autism si alte disfunctiuni asemanatoare.

Anunțuri

4 comentarii

Din categoria ANALIZA COMPORTAMENTALA APLICATA

4 răspunsuri la „Acreditare in terapia ABA

 1. maria

  Buna ziua,
  Am terminat facultatea de psihologie si lucrez cu copii cu autism de 1 an. M-ar interesa sa fac o specializare in terapia ABA. Imi puteti da mai multe detalii referitor la pasii care trebuie parcursi si la costuri (de ce sunt atat de mari?).
  Multumesc!
  Maria

 2. Anca Neagu

  Buna,
  Am sa incerc sa explic procesul mai detaliat:
  – masterul in analiza aplicata a comportamentului costa in jur de 5000$ in America iar in Anglia probabil 5000 Lire; mai sunt si costurile cartilor undeva in jur de cateva sute de dolari;
  – cele 1500 de ore de practica trebuie supervizate de catre un specialist acreditat BACB (nu pot sa spun care sunt costurile exacte pentru ca fiecare consultant are tariful propriu si nu ar fi corect sa speculez insa trebuie acumulate 75 de ore de supervizare directa)- costurile supervizarii ajung undeva la cateva mii de Euro.
  – la sfarsitul acestui proces trebuie dat un examen final; acest examen poate fi dat oriunde in lume la o institutie specializata in acest sens; nu stiu exact care sunt costurile examenului insa si aici mai sunt ceva costuri tanand cont ca trebuie sa ne deplasam in afara tarii.
  Personal incurajez cat mai multi terapeuti sa se inscrie la o astfel de specializare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s