Proiectele ATCA

Numarul persoanelor diagnosticate cu tulburari de spectru autist este in continua crestere – se preconizeaza ca numarul persoanelor cu autism va depasi numarul persoanelor cu diabet, cancer si SIDA la un loc.

Societatea trebuie sa constientizeze si sa inteleaga ce inseamna aceasta afectiune cat si importanta interventiei adecvate. Copiii au nevoie de noi pentru a-i ajuta sa aiba un viitor adecvat.

In incercarea de a veni cu cat mai multe informatii referitoare la aceasta afectiune ATCA in colaborare cu clinica Heartmony a organizat pe data de 2 aprilie – Ziua Internationala a Constientizarii Autismului intalnirea cu tema „Terapie si recuperare in tulburarile de spectru autist”

 • S-au dicutat proiectele asociatiei
 • A avut loc lansarea oficiala a site-ului www.asociatiatca.ro
 • A avut loc lansarea Ghid-ului de informare – Tulburarile de Spectru Autist (Autism, Sindromul Asperger) si Tulburarea de atentie si hiperactivitate (ADHD)

La intalnire au participat psihologi, psihoterapeuti, terapeuti ABA, studenti.

In urma discutiilor referitoare la proiectele asociatiei s-a ajuns la urmatoarele concluzii:

 1. Este nevoie de informare continua si „agresiva” la nivelul institutiilor care vin in contact cu copiii cu tulburari de spectru autist – gradinite, cabinete medicale, spitale, cabinete psihiatrice, scoli speciale, directiile pentru protectia copilului.
 • In acest sens ATCA a distribuit si va continua sa distribuie gratuit Ghid-ului de informare – Tulburarile de Spectru Autist (Autism, Sindromul Asperger) si Tulburarea de atentie si hiperactivitate (ADHD) precum si pliante si diverse alte materiale informative referitoare la problematica autismului.
 1. ATCA va continua sa demareze proiecte si activitati in sensul formarii si informarii studentilor (care vor devenii viitori specialisti), educatorilor (care vor sti cum sa interactioneze cat mai eficient cu copilul autist), profesorilor din scolile speciale (acestia trebuie sa cunoasca metode specifice de interventie).
 • In acest sens ATCA va continua sa organizeze workshop-uri pe tema Analizei comportamentale aplicate.
 1. Vom promova legea prin care li se da dreptul persoanelor cu nevoi speciale sa fie integrate in gradinitele si scolile de masa.

http://www.asociatiatca.ro/autism/omec53792004

 1. Pentru ca exista foarte multi copii diagnosticati cu autism care au nevoie de ajutor financiar pentru a putea continua terapia ii vom sustine in obtinerea de fonduri necesare.
 • Momentan in proiectele asociatiei sunt inclusi doi copii care la sfarsitul anului vor beneficia de fondurile obtinute in urma campaniei 2%.
 1. Printre proiectele ATCA se numara publicarea unui studiu referitor la importanta si rezultatele aplicarii terapiei ABA. Vom face un studiu prin care vom incerca sa demonstram importanta aplicarii precoce a terapiei. Acest proiect ramane deschis pentru specialistii (si nu numai) care sunt interesati sa se implice in culegerea informatiilor referitoare la aplicarea terapiei ABA.
 1. Un alt proiect pe care l-am demarat sunt Grupurile de suport pentru parintii copiilor cu autism.
 • Sa ai un copil diagnosticat cu autism este o experienta care te pune la incercare. Fiecare zi este altfel. Unele zile sunt ok atat pentru parinti cat si pentru copil, altele sunt presarate cu incercari care testeaza rabdarea la cote maxime. De ce ati alege sa va alaturati unui astfel de grup? Cine va poate intelege mai bine decat cineva aflat in aceeasi situatie, decat cineva care infrunta in fiecare zi aceleasi probleme ca si dvs. Multi parinti considera utila participarea la intalnirile grupurilor de suport, unde pot intalni persoane cu probleme si nevoi asemanatoare. Grupurile de suport pot oferi multe, dar in primul rand ofera parintilor un spatiu si un context in care este posibila impartasirea informatiilor legate de aceasta tulburare, aici se ofera si se primeste suport emotional si se dezbat teme de interes comun, povesti despre succesele propriilor copii.

Nu sunteti singuri!

Anunțuri

Scrie un comentariu

Din categoria Anunturi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s