ANALIZA COMPORTAMENTALA APLICATA nu este un set de PROGRAME!!!

Faceti terapia “ABA pura”?

Faceti “ABA ca la carte”?

Faceti “ABA light”?

“Am nevoie de niste programe” ca sa pot face terapia ABA !

Nici una dintre expresiile de mai sus nu se refera la ceea ce trebuie inteles prin Analiza Comportamentala Aplicata.

ABA este un mod de a fi… de a gandi. Se aplica in tot ceea ce facem; in tot ceea ce am “invatat” de-a lungul vietii. Fiecare moment din viata nostra poate fi descris in termeni de ANTECEDENT – COMPORTAMENT- CONSECINTA … si in acest TRIO adaugam COGNITIA/ GANDURILE NOASTRE.

Sa analizam putin conceptul Applied Behavior Analysis… in traducere exacta Analiza aplicata comportamentului.

ABA este o stiinta a comportamentului uman. Este un proces de aplicare sistematica a interventiilor bazate pe principiile invatari cu scopul de a imbunatatii comportamentele adaptative si achizitiile necesare adaptarii le mediu. Analiza comportamentala aplicata este o tehnica prin care se evaluaza mediul in care traieste o persoana, apoi se fac anumite schimbari cu scopul de a produce imbunatatiri semnificative in comportamentul uman, in sensul adaptarii acestuia la cerintele mediului social.

Include observarea directa, analiza functionala a relatiei dintre mediu si comportament. ABA utilizeaza antecedentele si consecintele unui comportament pentru a produce modificari dezirabile ale acestuia. Se bazeaza pe ideea “comportamentul uman este influentat de experientele trecute si prezente dar dar si de structura genetica a individului”.

In terapie modificam COMPORTAMENTUL copilului. Cand vorbim despre comportament vorbim despre orice actiune manifestata de copil – atunci cand rade, plange, mananca, se joaca, raspunde la o intrebare – totul este comporatment …. comportament nonverbal sau comportament verbal… totul este analizat si modelam exact comportamentele care sunt in afara “normalitatii”.

Terapia nu se limiteaza la PROGRAME. Ele sunt doar o parte din ceea ce trebuie facut pentru a-i oferi copilului oportunitatea de a invata in stilul si in ritmul lui propriu. Insa fara a intelege ce inseamna ANALIZA si MODIFICARE COMPORTAMENTALA rezultatele vor fi minime pentru ca un copil nu este un set de programe.

Coordonatorul, terapeutii si familia trebuie sa formeze o echipa care ANALIZEAZA SI ACTIONEAZA tot timpul comportamentului copilului.

Terapia trebuie sa se bazeze de la inceput pe doua tipuri de invatare:

–         DISCRETE TRIAL (Stimul discriminativ – Raspuns/ Comporatment – Consecinta); Mod de invatare ce se aplica in predarea programelor.

–         INVATARE INCIDENTALA – ne folosim de orice situatie din care copilul poate invata ceva nou.

As vrea sa punctez ceva ce mi se pare extrem de important. Terapia nu se plica STANDARD – la modul ca avem niste pasi din curriculum pe care este obligatoriu sa-i parcurgem. La copii cu tulburari de spectru autist vorbim de dezvoltare HETEROCRONA (inegala). In timp ce in unele arii de dezvoltare copilul se poate dezvolta normal (in cazurile de autism inalt functional chiar peste medie) in altele poate ramane foarte mult in urma. Atunci cand copilul stie deja anumite lucruri nu mai insistam pe ele, le incurajam si il lasam sa invete natural. Trebuie sa insistam exact pe ariile unde copilul este evident in urma celorlalti de aceeasi varsta.

Succesul in terapie depinde de 4 factori MAJORI:

1. Varsta copilului la intrarea in program;

2. Nivelul cognitiv, stabilitatea atentiei, capacitatea de intelegere a abstractului

si  autostimularile;

3. Gradul de implicare al familiei;

4. Profesionalismul echipei si coordonatorului.

Pentru ca rezultatele sa fie maxime trebuie stabilita o comunicare eficienta intre coordonator, echipa si familie.

Coordonatorul trebuie sa asculte opiniile terapeutilor care formeaza echipa de lucru si deasemenea opinia familiei. Ii revine deasemenea datoria de a explica terapeutilor si familiei deciziile luate vizavi de program; toata lumea trebuie sa inteleaga analiza facuta comportamentului si faptul ca orice decizie luata de coordonator se face cu un scop anume.

Terapeutii la randul lor au datoria de a aplica eficient ceea ce se stabileste la fiecare sedinta cu coordonatorul si de a pune intrebari de fiecare data cand exista o neclaritate.

Familia deasemenea are sarcina de a aplica ceea ce se stabileste la fiecare sedinta. Este vital pentru terapie ca regulile impuse in comportamentul copilului sa fie respectate si in afara orelor de terapie.

Anunțuri

3 comentarii

Din categoria ANALIZA COMPORTAMENTALA APLICATA

3 răspunsuri la „ANALIZA COMPORTAMENTALA APLICATA nu este un set de PROGRAME!!!

 1. Cata

  Anul trecut am crezut si vroiam sa renunţ la a mai aplica terapia a.b.a.eram frustrata ca se punea accent doar si numai pe programe ….timpul a trecut si am fost fericita ca prin prezenta alessandrei si michelle,Consultanti m-au lamurit si mi-au explicat exact ceea ce scrie pe acest blog!a.b.a …. Ce e a.b.a ?eu spuneam ca nu Mai vreau a.b.a! Dar culmea exact asta aplicam si am avut rezultate!instintictiv aplicam …Asa este ,a b a e in orice!azi vecinul nu mi-a raspuns la salut,seara l-am ignorat! Clar ,lucrand si avand supervizare din Afara realizezi ca ceea ce faceai poate era ok dar nu erai coordonat in aceasta maniera,axandu-se pe cele 8 ore la masa ,ca doar Asa copilul se recupereaza!!!!!dar am realizat ca a-l tine la masa si a-l testa nu e solutia!programele le poti face si apoi expunerea e cea Mai importanta.nu tii copilul pana la opt ani in Casa apoi il duci in comunitate!sunt multe de spus de asta recomand sa cititi acest site si nu numai!

 2. Tatiana

  cum ar tebui sa sa procedez sa lucrez abba? sunt studenta la psihologie ultimul an si sunt interesata sa lucrez abba

  • Anca Dumitrescu (Neagu)

   ABA (Applied Behavior Analysis)
   Pentru inceput, poti participa la cursurile pe care le sustin la centru.
   Apoi trebuie sa incepi efectiv sa lucrezi cu unul dintre copiii pe care ii avem in supervizare.
   Terapia este sustinuta la domiciliul copiilor.
   Ne putem auzi la telefon… 0743 145 559 (seara intre 18.00 – 20.00)
   Anca Dumitrescu (Neagu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s