Cum facem terapie?

Copiii cu tulburari de spectu autist pot beneficia mult in urma terapiei insa terapia trebuie sa se bazeze pe intelegerea naturii acestor tulburari, in special a abilitatilor si caracteristicilor specifice.

Terapia copiilor cu aceste tulburari cere ca terapeutul sa cunoasca ultimele cercetari de analiza comportamentala aplicata si psihoterapie cognitiv comportametala, in special teoria mintii si cercetarile asupra functiei executive si slabei coerente centrale.

Daca la inceputul terapiei vorbim de A (antecedent) – B (behavior/ comportament) – C (consecinta), dupa ce copilul isi insuseste abilitatile necesare comunicarii si integrarii adecvate in mediu, vom vorbi de                 

A (antecedent) – COGNITIE – B (behavior/ comportament) – C (consecinta).

Fiecare trecem prin „filtrul” personal informatia pe care o primim si ne facem o idee despre realitatea ce ne inconjoara. Acelasi lucru este valabil si pentru o persoana cu tulburari de spectru autist.

Pentru a putea ajuta eficient o persoana cu autism sa se integreze/ adapteze la mediul social cunostintele in domeniu si experienta terapeutica sunt vitale.

S-ar putea ca in cazul persoanelor cu Sindromul Asperger sau Autism sa se dezvolte o perspectiva teoretica si psihoterapeutica cu totul noua, bazata nu pe abilitati, experiente si ganduri ale copiilor tipici ci pe un profil diferit al abilitatilor, experientelor si gandurilor copiilor cu Sindromul Asperger si Autism.

Este datoria noastra ca terapeuti, impreuna cu parintii acestor copii sa-i ajutam sa se deschida asa cum a facut-o tanara din comentariul de mai jos:

Nita Jackson, o tanara cu Sindromul Asperger ii sfatuieste pe cei care au acest sindrom:

„Trebuie sa te accepti asa cum esti – oricat de greu ar fi. A nega ceea ce esti cu adevarat nu va face altceva dacat sa te raneasca. Intelege-ti sindromul, cerceteaza si aminteste-ti ca oricine te respinge pentru ca esti diferit nu merita atentia ta din start.

Stiu ca este mai usor de spus decat de facut – nici eu nu sunt acolo inca! Acceptarea de sine este cheia succesului personal… si cel mai important, FII SINCER CU TINE!, pentru ca in cele din urma, tu esti cel pe care te poti baza.”

Anunțuri

7 răspunsuri la „Cum facem terapie?

 1. Lefter Constantin

  Am un baiat de 12 ani cu sindromul Asparger.Suntem disperati ca parinti.Suntem pe punctul de al interna la scoala de la Voila(Cimpina).Este bine ce facem?Exista in Romania centre speciale pentru copii cu acest tip de sindrom?

  Cu speranta,
  Lefter Constantin

 2. Anca Neagu

  Buna ziua,
  In principui un copil cu Sindromul Asperger nu trebuie inclus intr-un centru.
  Ca parinti si specialisti trebuie sa facem tot ce putem pentru a-i integra in societate.
  Primul pas pentru a-l ajuta este sa incercati sa aflati mai multe despre sindrom.
  Exista metode pentru a-l ajuta sa se integreze; insa primul pas este sa intelegem ce inseamna acest sindrom.
  Va voi trimite pe mail un material despre Sindromul Asperger.
  Cititi-l cu atentie apoi ma puteti contacta si in masura timpului diponibil putem incerca impreuna sa-l ajutam.
  Anca Neagu

 3. nicole

  Buna ziua!
  Sunt prof psiholog intr-o scoala si am in evidenta un copil de clasa I , in virsta de 7 ani care s-a confruntat la inceputul anului scolar cu dificultati de adaptare. In urma evaluarii copilului, a intervievarii parintilor si invatatoarei am inceput sa ma gindesc destul de serios ca e posibil ca acest copil sa aiba sindrom Asperger. Specificul activitatii de consiliere scolara, prin fisa postului si absenta competentelor necesare, nu-mi permite o evaluare in scop diagnostic. Asadar, ma adresez dvs cu intrebarea daca acest copil ar putea fi evaluat de dvs, avind in vedere experienta si expertiza in aria autism- Asperger. Inainte de inceperea scolii, parintii au mers cu copilul la psiholog, la psihiatru, insa nu au primit nici o informatie care sa explice dificultatile, particularitatile copilului. Astept un raspuns de la dvs pentru a-l comunica parintilor copilului, care doresc sa cunoasca opinia unui specialist pe aceste probleme de dezvoltare, bineinteles dupa ce dvs sau altcineva pe care il puteti recomanda cu incredere va evalua mai intii copilul:) va multumesc si astept cu interes raspunsul dvs:)

  • Anca Neagu

   Le puteti da parintilor nr. meu de telefon sau adresa de mail (le gasiti la sectiunea DESPRE MINE)pentru a lua legatura si a stabili o programare.
   Toate cele bune!
   Anca Neagu

 4. Buna ziua

  M-ar interesa mai multe despre posibilitatea de a invata cum sa obtin un certificat de terapeut ABA
  In 2004 am terminat facultatea de psihopedagogie speciala.
  multam frumos

 5. eufrosin

  E bine ca se incearca tratarea autistilor in scopul imbunatatirii simptomelor si-a unei eventuale adaptari in societate, dar si mai bine ar fi daca s-ar populariza cauza autismului si-a altor boli neurologice inrudite: vaccinurile.

  Orice parinte de copil autist sa nu, ar trebui sa se intrebe serios de tot cum este posibil sa introduci neurotoxine, intre care mercur, aluminiu etc. in organismul copilului, fara ca acestea sa il afecteze in mod negativ. Va prezint un scurt film facut de o echipa de cercetatori americani, care arata grafic ce patesc neuronii in contact cu aceste otravuri:

  http://nuvaccinurilor.blogspot.com/2010/05/cum-este-ucis-creierul-de-catre-mercur.html

  Blogul contine si alte articole excelent documentate care arata legatura clara dintre vaccinuri si autism, cancer, diabet, alergii, coef. redus de inteligenta etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s